I Kohtaaminen

Maailman muutoksissa 1.-2.4.2015, Oivanki


Oivangissa
TEHTÄVÄT
Onnistunut tuotekehittäminen
 1. Tee itseksesi tai jonkun kanssa radikaali tuotekehitystyö. Iso tai pieni. Sellainen, jolla on vaikutus. Esimerkiksi tuottavuuteen tai asiakkaiden hyvinvointiin. Sellainen missä asiakas on osallisena. Nopeasti toteutettava. Tee sellainen juttu, mikä on viety ainakin kokeiluna käytäntöön. Unohda suunnittelu. Mieti lopputulosta. Älä mieti sitä mitä teet, vaan sitä mitä saat aikaan. Tee kokeilu ja mallinna se.Tee jotain ainutlaatuista.Maailma muuttuu valtavasti. Meidän julkinen sektori on kasvanut koko 2000-luvun. Tällä hetkellä se on noin 56% bruttokansantuotteesta. Kuusamossa on lähdetty tekemään toisin asioita. Kuusamon strategiassa lukee, että täällä tehdään asiat pikkuisen toisin. Kuusamossa lähdetään hakemaan julkisen sektorin uutta tapaa toimia niin, että siinä on mukana iso joukko toimijoita. Kysymys on kestävyysvajeesta. Muilla paikkakunnilla on lähdetty säästölinjalle. Kuusamossa on lähdetty siitä, että tehdään uutta työtä tänne. Kuntatyötä tullaan tekemään Kuusamossa tulevaisuudessakin kannattavasti. Kuusamon kaupunkistrategiassa on päätetty, että tavoitellaan 1300 henkilötyövuotta uutta työtä. Toisin tekeminen on se iso juttu. Vain sitä kautta voidaan rakentaa uutta. Uuteen palvelutuotantoon mennään entistä nopeammin.


Tuotekehittäjä-koulutuksen ensimmäinen tavoite on hyvinvointiyhteiskunnan saavutusten pelastaminen. Toinen tavoite on Kuusamon elinvoiman rakentaminen. Tämä on iso juttu. Missään muualla ei ole tällaista joukkoa, jolle koulutetaan kehittäjän mieltä. He hakevat yhteisiä rajapintoja ja etsivät innovaatioita. Se on huomattavasti parempi kuin kustannussäästöjen hakeminen. Ei voida ajatella, että Kuusamossa on kaikki kunnossa. Mutta täällä on tehty häkellyttäviä asioita. Täällä kyky muuttua on poikkeuksellista. Kolmas tavoite on rakentaa tuotekehittäjäyhteisö, joka kokeilee asioita, vie rohkeita kokeiluja käytäntöön. Neljäs tavoite on, että minusta tulee kehittäjä. Minulle tulee kehittäjän mieli.


Suhtautuminen uuteen työhön on täällä erilaista. Työllisyydenhoitoon on tullut kaikkialla Suomessa uusia haasteita. Yksi niistä haasteista on työmarkkinatukien palautukset. Täällä työllisyydenhoidon vaikuttavuus on ottanut tiikerin loikan. Ilman resurssien lisäämistä. He ovat rakentaneet elinvoimaa. Nämä ovat tavallisten ihmisten tekemiä asioita. Täällä on tehty mahdottomasta mahdollisen.


Meillä on lupa kehittää.

Maailma muuttuu nopeammin, rajummin ja arvaamattomammin kuin koskaan. Emme tiedä mitä mahdollisuuksia se tuo. Kyse on herkkyydestä. Kehittäjäorganisaatio tarvitsee riittävän massan toteutuakseen. Sitä on rakennettu aalloissa. Sillä saadaan pysyvää muutosta aikaiseksi.


Meitä rajoittaa kehittämisessä uskomukset. ”Joku kieltää tämän. Täytyy olla joku sääntö, mikä kieltää tämän.” Ajattelemme, että meillä on esteitä. Se ei pidä kuitenkaan paikkansa. Rajoitukset ovat useasti meidän omassa päässämme. Raivaajien, ensimmäisen ryhmän, tehtävä on raivata tieltään näitä uskomuksia. Rakentajat, toinen ryhmä, rakentaa uutta. Kolmas ryhmä, verkottajat, verkottaa kaikkia näitä aaltoja. He rakentavat Kuusamosta parempaa, tekevät Kuusamosta houkuttelevaa. Tarvitsemme matkailijavirtauksia. Tarvitsemme uutta työtä attraktiivisten solujen ympärille. Niin, että ne vetävät tekijöitä puoleensa. Meidän on kehitettävä itsestämme attraktiivinen solu. Meistä on tultava halutuin yhteistyökumppani. Ihmisten on haluttava tehdä meidän kanssa yhteistyötä.


Sitten meillä on kehittäjäorganisaatio joka on KETTERÄ, NOPEA, HAUSKA.


Tämä ei oikeastaan ole koulutus, jossa teille opetetaan asioita. Tämä on kehittämisen foorumi, jonne tuodaan oma osaaminen ja katsotaan mitä yhdessä niistä syntyy. Emme tähtää asiakastyytyväisyyteen. Haluamme herättää ajatuksia. Ne tulee erilaisista ärsytyksistä. Emme tavoittele tyytyväisyyttä, haluamme luoda innostusta. Tyytyväisyys ei riitä mihinkään. Työtyytyväisyys ei vaikuta kovin paljoa työyhteisön tuottavuuteen, innostus työssä vaikuttaa.
Maailman muutoksessa


Meidän on annettava tilaa erilaisten näkökulmien vaikuttaa meihin. Meillä on oltava malttia ensimmäisen mielipiteen muodostamiselle. Meidän on opittava katsomaan erilaisista näkökulmista asioita.


Sinulla on oma kirjasi. Alä arvioi sitä. Älä arvostele sitä. Arviointi ja arvostelu vähemmälle. Arvostuksen aika on tullut. Älä kirjoita siitä esseetä tai referaattia. Sinun ei pidä oppia siitä kirjasta. Mutta saat tehdä siitä pienen kuvauksen. Vaikka valokuva ja muutama rivi tekstiä. Tai ohje kehittäjälle. Niin, että kirja avaa sinulle näkökulmia, inspiroi sinua. Tuo kirjan inspiroimana jokin juttu Kuusamon kehittämiselle.


Blogin oikeassa laidassa on erilaisia julkaisuja. Tutustu yhteen tekstiin. Tee jostain tekstistä inspiroituneena jokin teko työssäsi. Sinun ei tarvitse kirjoittaa siitä. Tee kehittämisaskel omassa työssäsi.


Palveluja tullaan tuottamaan eri tavalla. Meidän on luotava vuorovaikutuksen kenttiä.Uusi palvelutuotanto on rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla.

Miten saamme monistettua hulluuden? Mitä innovaatiot ovat ja kehittämistoiminta on? Paluuta entiseen ei kehittämistyössä ole. Kehittämisessä ei luovuttamisen vaihtoehtoa ole. 
Ideoista innovaatioiksi.

Klikkaa tästä lukemaan lisää Mikan ajatuksia palveluinnovaatioista >


Digitaalisessa palvelutuotannossa on kaksi väärin ja kolme oikein.

Väärin: Digitalisoidaan entinen palveluprosessi ja tehostetaan kustannussäästöjä hakien.
Oikein: Nopeammin. Helpommin. Mukavammin.


Mikä sinun mielestäsi on kehittäjän mielelle on tärkeää?

Into
Intohimo
Ei luovuteta
Kriittinen näkökulma aiheeseen
Rohkeus
Ideoita
Tahto
Periksiantamattomuus
EnnakkoluulottomuusMitä tuotekehitystöitä teemme?

Yritysten kaappaaminen Kuusamoon. Miten rakennetaan Kuusamosta niin attraktiivinen solu, että yritykset haluavat tänne? Meidän pitää erottua. Mitkä asiat tekevät Kuusamosta houkuttelevan yrityksille? Miksi yritys haluaa tänne?

Labraodotusajasta miellyttävä. Odotusajan luonteen muuttaminen.
Kolmikerroksisen betonikerrostalon uusi kerros puurakentamista hyödyntäen.
Vesitorni uudeksi vuorovaikutuksen kentäksi.

Täällä voi tehdä töitä mökillä. Henkilöstöetuna työntekijöille: voit työskennellä meidän mökillä Kuusamossa tai Rukalla 3kk vuodesta. Alueella on 6000 mökkiä. Ihmisten saaminen tänne työskentelemään merkitsee kuluttamista.

Meidän maailma muuttuu massatuotannnosta palvelutuotannoksi. Meidän on tultava pois lokeroista. Organisaatiot muuttuu eläviksi organisaatioiksi, ne muuttuvat jatkuvasti. Se perustuu CAS-ajatteluun. Organisaation sisällä on attraktiivisia soluja, jotka kertovat mielenkiintoista tarinaa itsestään. Solujen tehtävänä on olla mahdollisimman hyviä vuorovaikutuksessa. Ne imevät sellaisia virtauksia puoleensa, jotka mahdollistavat menestystä. On oltava haluttu yhteistyökumppani.

Kehittäjän mieleen kuuluu JOO JA! -menetelmä. Kiihdytä toisen ideoita. Jalosta niitä entistä paremmiksi!

Anna ihmisille valintojen mahdollisuuksia. He ovat tyytyväisiä omiin tekemiinsä valintoihin.


25% 50% 25% -AJATTELU

Organisaatiossa noin 25% työntekijöistä on ankeuttajia, 25% innostujia ja iso porukka ei tiedä mihin suuntaan he lähtevät liikkeelle. Lähtevätkö he ankeuttajien vai innostajien matkaan? Iso osa esimiehen ajasta menee ankeuttajien toimiin. Me mittaamme asioita, kuten onko esimies antanut tarpeeksi palautetta tai onko hän ollut reilu. Meillä on varhaisen puuttumisen malleja. Meillä käytetään paljon resursseja ankeuttajiin.Asiantuntijat34 kommenttia:

 1. Hieman sekavan tunnelmin lähdin mukaan Tuotekehittäjä-koulutukseen, verkottajiin. Olin kuullut jutusta paljon myöntesiä, mutta myös kielteisiä mielipiteitä. Uteliaisuus kuitenkin voitti ja eka päivän jälkeen tuntuu, että kannatti lähteä! Ryhmä vaikuttaa reippaalta, mutta kaipaan myös meidän opissa olevien puolelta lisää pöhinää ja sitten syntyy hyvä joukkoinnostus :)

  VastaaPoista
 2. Samoin, hieman sekavin tuntemuksin lähdin mukaan koulutukseen. Talousjohtaja sai kuitenkin houkuteltua mukaan. Saapas nähdä koska ideoita alkaa pursuamaan.

  VastaaPoista
 3. Sen huomasin, ettei mitään järisyttävää kannata aloittaa väsyneenä - tai sitten pitää juuri silloin, kun ei jaksa panna vastaan. Ja tablettikin tuli hankittua heti, kun pääsiäinen oli nukuttu ohi...☺

  VastaaPoista
 4. Sekavat oli tunteet. Kovasti ideoita . jos sitä saisi tukea ensiviikolla Hesasta. Aurinko paistaa ja lumet sulaa. Siitä se lähtee

  VastaaPoista
 5. Ajatelkaa, meillä on LUPA kehittää :)

  VastaaPoista
 6. Ref 1: Ensimmäiset lähiopetuspäivät tehosivat toivotusti ja aivot pölähtivät uusille jengoille; uusien kierteiden synnyttäminen aiheutti pientä päänsärkyä, mutta mitä siitä, kunhan lopputulos toimii…

  Kolme johtoajatusta kiersi mielessä; oman tuotekehityssuunnitelman kolme pääkohtaa sai heti alustavan, läpikuultavan muotonsa. Ja koska Kuusamossa – kuten ameriikassa - kaikki on suurta, tavoitetuotteetkaan eivät olleet mitään miniversioita:
  o Kuusamon kaupunkistrategian 2021 velvoittamana työllisyysstrategian Uusi Työ Kuusamossa kehittäminen ja tuhat uutta työpaikkaa.
  o Asiakaspalvelu Askeleen digimarkkinoinnin aloittaminen ja kehittäminen sekä somen hyödyntäminen viestinnässä ja markkinoinnissa.
  o Ja kolmantena verkostoyhteistyön – nimenomaan yhteistyön – kehittäminen.

  Uuden työn ideointi aloitettiin välittömästi perustamalla TANKKI eli työllisyysasioiden neuvottelukunta, johon tuli avoimin mielin yrittäjiä, yhdistystoimijoita, virkamiehiä, puolueaktiiveja ja työllisyydestä kiinnostuneita kuntalaisia. Tankki kokoontuu 4-5 kertaa vuodessa ja ideat toteutetaan välittömästi. Minä sain kunnian toimia koollekutsujana, sihteerinä ja organisoijana. Jaana Utin lupautui puheenjohtajaksi vauhdittamaan ideointia.

  Digimarkkinointia avattiin kehittämällä Elisa Appelsiinin kanssa Kuusamon Ideatankki –ideointialusta, jonka kautta kuntalaiset – yrittäjät, yhdistykset ja yksityiset henkilöt - voivat esittää uusia työllistämiseen liittyviä ideoitaan ja työmahdollisuuksiaan, ja saamme myös kuntouttavan työtoiminnan paikat näkyville. Ideointialusta toimii SharePoint-systeemillä ja sen käytössä saa opastusta Asiakaspalvelu Askeleesta.

  Yhteistyötä eri toimijoiden välillä kehitetään TANKin lisäksi Askeleessa, jossa on vireillä yhdistysten avustaminen palkkatukiasioissa (esitteitä on tehty ja jaettu, ja neuvotteluja käyty), sekä hankeyhteistyö useamman jo toimivan ja tulossa olevan hankkeen kanssa.

  Askeleen toimintamuodoista, tapahtumista ja yhteistyökumppaneista kehitetään omat nettisivut, joiden suunnittelu alkoi myös heti. Jokirannan Raili – jolla on taito ja välineet hallussa - tekee esittelyvideoklipit Askeleen yksiköistä ja toimittaa muutenkin kuvia sivuillemme. Sivuille pääsee jatkossa www.kuusamo.fi –sivun kautta.

  Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut omassa pääkopassa - ajatukset tuntuvat virtaavan vapaammin. Tasapainoa valtavan ajatusvirran ja maltillisen toteutuksen välillä vielä haeskelen... :)

  VastaaPoista
 7. Ref: Sekavat olivat ajatukset ensimmäisen tapaamisen jälkeen, tunsi itsensä tosi digisyrjäytyneeksi. Sen verran kipinää kuitenkin tuli, että ainakin henkilökohtainen tabletti tulee hankkia, jos vaikka siten saisi itsensä someinnostumaan. Hitaasti näyttää nuo ajatukset kuitenkin kääntyvän, mutta jospa se siitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Digisyrjäytyneenä minäkin jouduin ottamaan Ipad käyttöön. Toki olen Ipadia käyttänyt jonkin verran aikaisemmin mutta "sujut" en ole vieläkään ja tutuksi sen kanssa vähitellen on tultu. Oppia ikä kaikki kuten sanotaan.

   Poista
 8. Ref 1. Ennen tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon aloittamista olin mielestäni innostunut kehittämään asioita ja otin vastaan avoimesti vastaantulevia muutoksia. Koulutuksen myötä olen tajunnut että en täysin tuota ollut. En ollut vastarinnassa, mutta varautunut muutoksiin ja unohdin oikeasti innostua uusista ideoista. Nyt olen innostunut. On mahtava tunne kun joku sanoo että uskalla, älä lopeta jos joku epäilee ideaasi. Etsi ympäriltäsi ne jotka uskovat ja kiihdyttävät ideaa ja ole se joka kiihdyttää muiden ideoita. Eikä tuotekehitysprosessissa ole sellaista kuin epäonnistuminen, on tuloksia, joista voidaan oppia. Kokeilemalla selviää mitä tietä kannattaa jatkaa eteenpäin.

  Jotain vanhaa menetetään, kun uutta luodaan ja kun asia koskee useita ihmisiä, voi muutos kuulua laajana vastarintana kehittämisideaa vastaan. Ihminen on kuitenkin tyytyväinen silloin kun hän saa olla osallisena kehittämässä työtään. Kehityksen tulisikin lähteä työntekijöistä ja heidän tulisi olla mukana siinä. Tähän on Kuusamossa nyt panostettu. Suuri joukko ihmisiä ajattelee Kehittäjän mielellä ja suurella massalla on liike-energiansa jota ei toivottavasti helpolla pysäytetä. Tiedostaen sen, että suuri joukko on käynyt saman innostavan koulutuksen jo ennen minua, odotan tapahtuvan paljon kehitystä, ja odotan, että muutkin lähtevät mukaan kehittämiseen toisten innostuttua. On iso muutos opetella ajattelemaan toisin, mutta kun säännöllisesti itseään muistuttaa, tapahtuu käytöksessä muutosta. Jos aikaisemmin saattoi välillä suhtautua varautuen uusiin ideoihin, nyt pyrin ajattelemaan että eikun kokeilemaan ja katsotaan sitten mitä tulosta saatiin!

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Ref 1. Parasta tässä tuotekehittäjäkoulutuksessa on kun ei suunnitella liian tarkkaan tuotekehityskokeiluja, vaan annetaan mennä vaan. Minulle on aiemmin käynyt niin että liiallinen suunnittelu pilaa ns. "hullunkurisia kokeiluja" se latistaa luovuuden ja kokeiluhalun.

  VastaaPoista
 11. Ref 1. Ensimmäisillä koulutuspäivillä ei jäänyt epäselväksi se, että kaikki on mahdollista. Muutosten tekemiseen tarvitaan vaan rohkeutta ja luovuutta sekä tuumasta toimeen. Koulutuksen aikana ajatukset ovat kuitenkin usein palanneet edelliseen työhöni ja olen miettinyt tuotekehittäjäasiaa mielenterveyskuntoutusasiakkaiden näkökulmasta. Pienikin toiminnan muutos tai uusi toiminta esim. arkiaskareissa voi horjuttaa helposti kuntoutumista ja jopa taantumista "lähtökuoppaan". Eli tuotekehityskokeiluja täytyy mielestäni kuitenkin tehdä hyvin varovasti asiakaskunta huomioiden.
  Koulutus on antanut tähän mennessä rutkasti kannustusta ja rohkeutta suunnittelemaan ja kokeilemaan uusia ideoita.

  VastaaPoista
 12. Ref 1. Ensimmäisistä kehittämispäivistä jäi vähän sekavat tuntemukset, Jaana tuli jopa uniini niin innovatiivisena. Meillä organisaatiossa on aina päällimmäisenä ajatuksena ollut säästäminen, joka on varmaankin osaltaan vaikuttanut uusien ideoiden syntymiseen, vaikkakin koko ajan olemme olleet kehittävä organisaatio. Toki nyt ajattelen niin, että säästäminen voi olla myös mahdollisuus.
  Mieleeni jäi erityisesti Kuusamon kaupungin strategian läheisempi tarkastelu. Mitä voisimme yhdessä ja itse tehdä Kuusamon elinvoiman, hyvinvoinnin ja kaikkien aikojen Kuusamon hyväksi sekä erityisesti mistä saadaan tuhat uutta työpaikkaa. Kehitys kulkee etenpäin ja meillä tulee olla kehityksen ja muutosten edelläkävijöiden joukossa. Päivistä jäi innovatiivisempi ja rohkeampi mieli, lähes kaikki on mahdollista.

  VastaaPoista
 13. Ref 1. Koulutuspäivien jälkeen jäin pohtimaan sitä miten olen aikaisemmin suhtautunut kehittämiseen.
  Oivalsin, että minun tulee haastaa itseä uusilla näkökulmilla ja antaa tilaa erilaisten näkökulmien vaikuttaa.
  Maltti on valttia myös tässä, tarvitaan malttia ensimmäisen mielipiteen muodostumiselle.
  Luoda innostusta ja keskustelua koska mitä enemmän on keskustelua sitä enemmän tulee ideoita esille.
  Ja pienetkin muutokset ovat tärkeitä, pieni muutos alussa saa aikaan suuria muutoksia lopussa.
  Koulutuspäivät toivat rohkeutta ja varmuutta omaan kehittämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehitäminen tuo uusia toimintoja ja ajatuksia joista on todellakin hyvä keskustella. Haasteen kehittämiseen tuo omasta tutusta mukavuusalueen ympyrästä siirtyminen ympyrän ulkopuolelle, jossa ei olekaan se tuttu ja turvallinen alue enää. Usein halu palata entiseen on voimakas estäen monesti uusien toimintojen kokeilemisen johtaen kehittämisinnostuksen lopahtamiseen. Pienin maltillisin askelin ja ajatuksin on hyvä aloitus muutoksiin jotka johtavat suurempiin kokonaisuuksiin.

   Poista
 14. Ref 1. Ensimmäisen koulutusjakson jälkeen tunnelmat olivat melko sekavat. Toisaalta olin innostunut kaikesta kuulemastani, mutta toisaalta järjestelmällisenä ihmisenä jäin odottamaan tarkempia raameja ja ohjeistusta jatkoon. Tämä on varmasti minulle hyvä "koulu", jotta voin antaa ajatusten lentää ja luovuuden kukkia. Ehkäpä se onkin kehittämisessä tärkeää. Ilman luovuutta ei synny uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia ajatuksia. Itse en ole ollut innokas käyttämään näitä nykyisiä digiversioista aikaisemmin. Tuskaillessani kaiken tämän koulutusmuodon haasteita ja työskentelymuotoa sekä raamitusta nykyiseen sujuvampaan ja näppärämpään muotoon, huomaan ajatusten muuttuneen jo alkumatkalla digimuodon opiskelusta erilaiseksi. Koulutus tuo mahdollisuuden oman luovuuden kehittämiseen.

   Poista
 15. Ref 1.
  Ensimmäisen koulutuspäivien ajatukset olivat sekavat kaikista uusista ajatuksista. Ajatuksen liikkuminen, kokeilut ja oivaltamiset, kehittämisen ja uuden oppimistavan muodot toivat mieleen väistämättä aikaisempien koulutus- ja oppimismuodot, jonka vuoksi ihan heti oivaltanut nykyistä digitaalista oppimista kuitenkaan. Ensimmäisten koulutuspäivien jälkeen istahdin tarkastelemaan omaa ajatustani tästä koulutuksesta.

  Parasta oli katsominen digitaaliseen aikaamme, jossa olemme tällä hetkellä. Tuskaillessani kaikkea tätä, oivalsin kehittämisen ajatuksen olevan taustalla. Suhtautuminen koulutukseen on itselläni ollut aina positiivinen, kaikkea uutta ja innostavaa, eteenpäin suuntautuvaa oppimista halunneena. En vastusta kenenkään oppimista, päinvastoin, opiskelu on tuonut paljon uutta näkemystä ja halua kehittää jotain uutta. Tämän tuotekehittäjän koulutuksen antaa siihen oivan mahdollisuuden.

  VastaaPoista
 16. Ref 1.
  Ensimmäisten päivien jälkeen virittelin jälleen itsestäni kehittäjän mielen. Se oli jossain uumenissa, jossain syövereissä piilotettuna muisto jostain menneestä työhistoriasta. Ai tältäkö se tuntuikin! Nyt on lupa kehittää!
  Huomasin että taidan olla digisyrjäytynyt, on tullut paljon kaikenlaisia uusia ohjelmia ja välineitä joita hyödyntää.
  Nyt voi siis kokeilla, tehdä nopeasti ilman suurempia miettimättä. Pienistä muutoksista se alkaa!

  VastaaPoista
 17. Ensin ajattelin ettei minusta ole kehittäjäkoulutukseen, minä en varmana opi ja osaa. Mut onneksi lähdin, on ollut tosi kivaa vaikka vauhti välillä hirvittää. Mut eihän kehittämistä tapahdu jos jungataan paikoillaan ja annetaan asioiden hautua. Eikun kaasupohjaan. Kehittämiselle pitää antaa vauhtia, vaikka välillä tuleekin takkiin. Sekin on koettu.
  Nyt on sitten tutustuttu Twitteriinkin. Mitähän seuraavaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä, entinen digisyrjäytynyt, saan twitteriin linkkejä ajankohtaista jutuista ja koen sen kovin mukavaksikin. Että näin ne opit menevät perille.

   Poista
 18. Ref 1. Kuinka saan toiset töissä innostumaan ja näkemään saman kun minä? Palo joka itselle tulee on tarttuvaa, innostaa muitakin ajattelemaan toiselta kantilta. Mutta se mukavuusalueelta ulos tulo on haaste itselleni jos muillekin. Samoin kentältä kuuluva, ainako pitää kehittää. Mutta, mitäpäs jos vain kokeiltaisiin yhtä juttuu..ja onneksi se toimi :)Kaiken tämän keskellä olen pahasti digisyrjäytynyt, muutosta siihenkin luvassa. Kaikkihan on mahdollista.

  VastaaPoista
 19. Ref. 1. Ajatukset ensimmäisien koulutuspäivien jälkeen olivat vaihtelevia. Ensin ajattelin että kuinkahan tämä koulutus koskee minua, koska asiat on niin yrittäjä-ja tulospainotteisia. Vaikea oli orientoitua opiskeluun kun en tiennyt miten siirrän tiedon käytäntöön, työyhteisööni kehitysvammayksikköön. Kehittäjä minussa varmaan asuu, ja luovuutta joudun/saan käyttää työssäni päivittäin. Siksikin mietin että miten minä keksin tänne jotain uutta kun tuntuu että kaikkea jo asukkaiden hyväksi teemme. Kovasti hankaluutta tuottaa nämä twitteri, blogi sun muut "digijutut", kun ne pitäisi yhtäkkiä sisäistää ja alkaa käyttämään. Olen tähän asti elänyt onnellisesti ilman näitäkin, ja vaatii aikaa ennenkuin omaksun ne osaksi elämääni, ja osaan ottaa ne mahdollisuutena, enkä taakkana :)

  VastaaPoista
 20. Ref. 1. Ensimmäiset päivät saivat mielessäni aikaan aikamoista myllerrystä: olenko oikeassa paikassa ts. miten toteutan tämän koulutuksen antia käytännön hoitotyössä. Tunsin myös olevani "digisyrjäytynyt", koska tuli niin paljon uutta siltä osa-alueelta. Asiaa tuli paljon ja vauhdilla, mutta pohdiskeltuani niitä rauhassa ja pikkuhiljaa alkoi tuntua, että kyllä minäkin olen kehittäjä ja haluan kehittyä...

  VastaaPoista
 21. Riitta Mäntyniemi30. elokuuta 2015 klo 12.03

  Ref: Ensimmäisen tapaamisen jälkeen tuntui etten kuulu joukkoon. Mistä kehittäjänmieli ihmiselle, jonka työhistoriassa ei juuri luovuudelle ole ollut sijaa. Kotioloissa lievää luovuutta ja hulluutta on voinut käyttää. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta vielä epäilen ja paljon.

  VastaaPoista
 22. Ref 1 Ensimmäisten. koulutuspäivien jälkeiset tunnelmat olivat jollakin tavalla tuttuakin, mutta tuo digitoituminen tuo minulle haastetta. Eipä muuta kun täbi hankittu ja sen käyttöä opetellaan ja kyllä sitä oppii. ... kehittymistä sekin. Kehittäminen siis alkanut ja huomaan että ei ne asiat niin isoja tarvi olla.

  VastaaPoista
 23. Ref: Aikalailla pihalla asiasta. Omaan työhön liittyvien kehittämishankkeiden löytäminen ja toteuttaminen tuntui vaikealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa miettiä pikkujuttuja, joita lähtee toteuttamaan. Niistä syntyy sitten yhdessä isompia ja merkittävämpiä.

   Poista
 24. Ref.1. Ensimmäisen jakson tuuletus oli paikallaan. Itse olen aika tavalla ohjeisiin ja pykäliin sitoutuva, joten ravistelu on hyvä. Ajatus siitä, että tehdään kehittämistä pieninä toteutuksina, kokeiluina, oli loistava. Ei siis pohdita, mikä on mahdollista ja mitä säännöt sanovat, vaan lähdetään kokeilemaan ja todetaan kokeilun jälkeen mikä on lopputulos! Mahtavaa. Eletään hetkessä, toimitaan sen mukaan. Mahdollista: etsi oikeat tyypit ja luota heidän taitoon tehdä asiat.
  Työyhteisössä pitäisi saada aikaan joukkoinnostus ja minun henkilökohtaisesti tulisi välttää digisyrjäytyminen.

  VastaaPoista
 25. Ref.1. Luulin olevani luova ja avoin kaikelle kehitykselle, mutta kyllä piti vähän sulatella eka päivien sisältöä. Paljon asiaa ja paljon uusia digijuttuja, ehkä vähän liikaakin kerralla, mutta mukana on pysytty, vaikka kaikesta en vielä osaa löytääkään sitä punaista lankaa. :-)

  VastaaPoista