torstai 11. helmikuuta 2016

Kotouttamista keltaisella temperamentilla

Olemme tehneet suunnitelman 3000 turvapaikanhakijan kotoutumiseen. Turvapaikanhakijoille järjestetään majoitus Kirkkokedon koululle ja lisäksi parakkeja ja telttoja.
Kotouttamiskoordinaattoriksi nimetään Jaana Utti, joka ottaa kokonaisvastuun organisoinnista.

Kotouttamisohjelmamme alkaa terveystarkastuksilla, sosiaalityöntekijän ja TE-toimiston tapaamisilla ja nämä pyörivät taustalla. Näissä selvitetään ammatit ja työhistoria ja kiinnnostuksen kohteet. Tulkit ovat mukana ja SPR avustaa lahjoitusten keräämisessä. Kotouttamiskoulutus alkaa koulun majoitustiloissa, joihin palkataan opettaja ja koulutukset pyörivät non stoppina. 

Jokainen kaupungin työntekijä ottaa vähintään yhden turvapaikanhakijan mukaan tutustumaan työhönsä.  Tutustumisia järjestetään kaikkiin kaupungin yksiköihin kiinnostuksen mukaan.


Olemme tuoneet työklubimallin kotouttamiseen. Jokainen voi duunata oman kotouttamisensa. Tyhjiä liiketiloja otetaan käyttöön ja turvapaikanhakijoita tuetaan yrittämiseen. Syrjäkylien tyhjiä asuntoja tarjotaan vuokrattavaksi. Maaseudulla heillä on mahdollisuus harjoittaa omavaraistaloutta, samalla kylät elävöityvät uusien asukkaiden myötä. Uusien asukkaiden myötä tulee tarve kattavammalle paikallisliikenteelle, johon työntekijä voidaan kouluttaa turvapaikanhakijoista. 

Uudet asukkaat ohjataan harrastustoimintoihin, esim. jalkapalloon, käsitöihin ja musiikkiharrastusten pariin. Lapset ja nuoret huomioidaan koulu- ja päiväkotiryhmissä, heidän kotouttaminen toteutuu integroimalla heidät muiden kuusamolaisten lasten ja nuorten kanssa samoihin palveluihin. 

3000 turvapaikanhakijaa ovat Kuusamolle mahdollisuus, johon haluamme tarttua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti