maanantai 25. toukokuuta 2015

Yhteen hiileen puhaltaminen



Yhteistyön kehittämisen ensimmäinen versio ajatuksen muuttamisesta oli tunnustelevaa ja ajatuksena kokeileva 

Ajatuksen muuttamisen lähtökohta on  osastojen yhteistyö paranaminen ja toimintojen sujuminen joustavasti.                                                                         
  • Innostus
  • Motivaatio
  • Yhteistyö
          • Kaikenikäisten hoito 
    Kuvahaun tulos haulle ajatuspilvi
    Toivomus
  • Paranneltu versio eilistä

  • Tulevaisuus

Toimiva yhteistyö, hyvinvoiva ja vetovoimainen työpaikka.

  

Ajatuksia toimintojen yhdistämisestä
Tilannekartoitus tämänhetkisestä tilanteesta, jossa osa muutoksista on jo otettu käyttöön mutta tarvitaan vielä lisää jotain toimintojen kehittämistä sujuvuuden lisäämiseksi.

Avoimuutta, yhteistyötä, tiedotusta ja joustavuutta työn helpottamiseksi on paranneltu keväällä omalla toimintatavallamme ryhmäviestityksen avulla sähköpostitse (sisätautiosasto). Samalla on keskusteltua herätelty uusien toimintatapojen muutoksiin pienien askelin unohtamatta hyvinvointia pitämällä sosiaali- ja taukotila sen alkuperäisenä tarkoituksenmukaisena tilana. Kansalian työrauha on muutoksen myötä parantunut, työtehtävien joustavuus ja sujuvuus huomioidaan päivittäin suunnittelemalla työnjako etukäteen, hiljainen raportointi ja kirjaamisen muuttuminen on tapahtunut edeltävästi sähköiseksi, kirjaamisessa ei haluta palata takaisin  menneeseen paperiaikaan, osittain työskennellään yksin ja parityöskentelyä käyttäen, avunanto on  toisille avoimin mielin tapahtuvaa, unohtamatta yhteisiä virkistyshetkiä ja taukoja sekä herättelemme ja muistuttelemme miksi olemme töissä ja keitä varten.

Ajatuksia ilmassa ja kesää odotelless, loman alkaessa...
Kesän jälkeen kirjaamiseen on muutoksia jälleen tulosssa sähköisten toimintojen myötä, toimintaa kehitetään osastojen sisällä tiedottamisen myötä enstisestään. Työskentelymuotoa on muutettu aikaisemmasta moduulityöskentelystä nykyiseen moduulityöskentely muotoon, jossa vastaava hoitajan rooli, osuus ja toiminta on kovilla pitkin päivää. Ergonimisen työvuorosuunnitelun käyttö aloitetaan perehdytysten ja koulutusten kautta. Välineiden (esim. koneet, tarvikkeet,  hoito ym. mittarit) tarve arvioidaan sekä henkilöstön ammatillisuutta ja osaamista hyödynnetään entisestään. Tästä on hyvä jatkaa mutta sitä ennen on tiedossa uusia ajatuksia tulossa olevien koulutuspäivien myötä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti